Żadna kuchnia nie można obejść się bez odpowiednich akcesoriów. Jednym z nich jest pełniąca role zarówno estetyczne, jak i funkcjonalne suszarka na naczynia. Jedną z podstawowych kwestii, którą należy uwzględnić przed zakupem jest materiał wykonania. Jak wybrać?
Ociekacze ze stali nierdzewnej
Wykonany ze stali nierdzewnej ociekacz na naczynia charakteryzuje się wyjątkowymi walorami. Główną zaletą tego rodzaju materiału jest jego wyjątkowa wytrzymałość. Raz zakupiony ociekacz na naczynia z tego materiału będzie służył w kuchni przez długie lata.
Należy również wziąć pod uwagę, że chociaż ociekacz wykonany jest z metalu to w żadnym wypadku nie grozi mu korozja. Oznacza to, że wieloletniego użytkowania nie pojawią się na nim oznaki rdzy. Warto również podkreślić wyjątkową łatwość czyszczenia stali.
Syntetyczne ociekacza
Doskonałą alternatywą są ociekacze do naczyń wykonane z materiałów syntetycznych. W przeciwieństwie do suszarek ze stali są one dostępne w bardzo szerokiej palecie barw. Dzięki temu można wybrać ociekacz na naczynia, który doskonale wpasuje się do stylistyki kuchni. Niestety takie rozwiązanie posiada wiele wad.
Główną wadą, którą charakteryzują się ociekacze do naczyń wykonane z materiałów syntetycznych jest niewielka wytrzymałość. Tego typu akcesoria nadmiernie obciążone naczyniami mogą ulec szybkiemu uszkodzeniu. Należy również zwracać uwagę na potencjalne uszkodzenia powstałe w wyniku uderzeń mechanicznych.